Podružna cerkev sv. Egidija v Zg. Vižingi

POMEMBNEJŠI DOGODKI:

–  VALENTINOVA  nedelja v  Zg. Vižingi

– Velikonočni ponedeljek – »EMAUS« v  Zg. Vižingi

02.09.2018 ob 11 h – ANGELSKA lepa nedelja

– na prvo nedeljo v oktobru maša pri Navšnikovi kapeli na polju v Zg. Vižingi.

DRUGO:

–      Šmarnična srečanja vsak dan v maju ob 19.30 h in večerna maša na drugi prošnji dan v maju

–      Adventna romanja z lučkami: vsako adventno nedeljo ob 18 h  izpred križa na vrhu klanca v Zg. Vižingi romanje z lučkami do Navšnikove kapele na polju in nazaj (molitev, adventna zgodba in pesem)

KRATKA PREDSTAVITEV CERKVE

Cerkev se prvič omenja v 13. stoletju. Od te prvotne stavbe je verjetno ohranjen le južni portal. Sedanja cerkev je nastala okoli leta 1700 še v močni gotski tradiciji, obnovljena pa je bila v letih 1792 in po požaru leta 1834.

Cerkev sestavljajo ladja, zvonik, vzidan v vhodno fasado, poligonalno zaključen prezbiterij in zakristija. Fasade niso členjene, le zvonik členijo pilastri. Cerkev pokriva opečna kritina. V zahodno zunanjo steno zvonika cerkve je vzidan rimski nagrobnik – nagrobna plošča za Gaja Julija Cisiaka iz druge polovice 1. stoletja. Nagrobna plošča iz belega pohorskega marmorja je bila odkrita leta 1827. Napisno polje je obdano s profilirano obrobo. Napis govori o tem, da so dali Gaju Juliju Cisiaku in njegovi ženi njuni otroci še za časa življenja postaviti nagrobnik.

Notranjščina je obokana, oprema cerkve je baročna. Baročni oltar sv. Martina iz leta 1738 so v to cerkev prinesli iz porušene cerkve sv. Martina v Spodnji Vižingi, ki je bila leta 1956 porušena zaradi gradnje nove ceste.

http://www.kpm.si/dokumenti/kpmradlje/cerkev-sv-ilja.html

Spodaj so kopije iz knjige gospe Mateje Jevšnik o Radeljski župniji. Objavili smo jih z njenim dovoljenjem.

V tej cerkvici je tudi oltar iz porušene cerkvice sv. Martina v Sp. Vižingi.