Zahvala p. Milanu Bizantu DJ

Dragi pater Milan,

v našo župnijo ste prišli v posebnem času. V času, ko so dolgoletnemu župniku pešale moči in zdravje, ko se je že nakazovala velika sprememba, ko smo nato ostali brez župnika. 

Že takrat, v drugi polovici leta 2016, ste dali vašo razpoložljivost na voljo Gospodu, škofu, našemu pokojnemu župniku, naši župniji in vsem župljanom. In ste že takrat naredili tak poseben vtis. Z vašo odprtostjo, povezovalnostjo in toplino ste pomagali v času poslavljanja župnika, njemu in vsem nam. V času zaskrbljenosti, kako bo z župnijo, je bila vaša pomoč neprecenljiva. So vas neckateri hoteli kar obdržati za župnika, a so bili drugačni Božji načrti. Nam je Gospod potem, dal župnika in jezuitsko skupnost, kar tri patre, po katerih, po vsakemu na drugačen način, toliko prejemamo in smo obdarjeni. 

Smo hvaležni Gospodu in vam, da ste sprejeli in prišli v našo župnijo, da ste pomagali, da ste jo v tem času imeli za svoj dom. Hvaležni smo za vse, kar ste dobrega storili.

Smo hvaležni, da ste prepoznali in sprejeli, da lahko vaše poslanstvo opravljate in živite tudi v našem, bolj podeželskem okolju, v skupnosti bolj oddaljeni od duhovnih domov in skupin, kjer ste že imeli, imate obveznosti, duhovne vaje, duhovne obnove, srečanja. Čeprav je to verjetno od vas terjalo več truda, časa in dela, morda tudi skrbi. Hvala Bogu, da vam je dal moči, potrpežljivosti, volje in veselja za to.

Smo hvaležni za vašo pripravljenost,  razumevanje, sodelovanje in tako odprto, prijazno in dobrohotno sprejemanje dogajanja v naši župniji, naših ljudi, novega koroškega okolja z vsemi našimi posebnostmi, drugačnostmi. Brez vzvišenosti, vedno le v drži sprejemanja in razumevanja do vsakega in vsega. 

Ne vem, če smo vsi pravzaprav vedeli oz., vedo dobro, kdo ste, kaj ste že počeli, kako dragoceno in pomembno je vaše delo in kako veliko ga imate drugje. Verjamem pa, da ste se z vašo dostopnostjo in milino in vsem vašim delovanjem, dotaknili ne le tistih, ki smo vas osebno spoznali, ampak vsakega, ki vas  je poslušal, ki ste ga vi poslušali. Z vsem kar delate, kaj in kako govorite o in ob Božji besedi,  namreč izžarevate in izražate to, da ste na  razpolago in prepuščeni Bogu in njegovi ljubezni ter da ste predani, živite in delite ignacijansko karizmo. In tudi na ta način ste nam Gospoda, Njegovo besedo približali in obogatili mnoge. Nam je dal Bog po vas, z vami, res velik dar in veliko priložnost, koliko smo je izkoristili, je bilo prepuščeno nam. 

Smo hvaležni, Bogu, da je naredil, da ste svoje poslanstvo opravljali tudi pri nas, med nami. Da je vašo pot peljal skozi Radlje in da bil to del vaše poklicanosti. 

Čeprav ste bili veliko na poti in večinoma delali drugje, smo vas vedno imeli, vas imamo,  za našega patra in smo ponosni, da ste bili član radeljske jezuitske skupnosti, da ste maševali pri nas, pomagali tudi patru Jožetu in z naklonjenostjo podpirali in spremljali vse kar se dogaja v župniji.

Čas, ko ste bili pri nas in z nami, naj vam bo v lep spomin. Gotovo ga je vam in nam Gospod poklonil z namenom. In je poln različnih Gospodovih milosti. Bog vam je dal dar, da jih prepoznate. Spominjajte se jih in naj vas tudi te na vaši nadaljnji poti ohrabrujejo in razveseljujejo. Ljudje, dogodki, kraji, kjer ste spoznali Gospodovo delovanje tudi na Koroškem, v Radljah bodo vedno z vami. 

Dragi pater Milan, se danes se v hvaležnosti poslavljamo od vas. Veseli, da to lahko storimo pri maši, ki jo darujete. Da skupaj Gospodu rečemo hvala za to kar nam je vsem dal, mu položimo na oltar naše zahvale, veselje, prošnje, pa tudi malo žalosti.

Vsi vam želimo obilo Božjega varstva in zdravja. Naj vam Gospod še naprej daje moči, energije in zagnanosti za delo v Njegovo slavo.

Vedite, pater Milan, ste bili in boste vedno dobrodošli pri nas. 

Hvala za vse.